<<<Prima Pagina

Informare si Consiliere

Rolul informarii, consilierii profesionale si al medierii muncii

in ocuparea locurilor de munca existente pe piata fortei de munca

Informarea si consilierea profesionala

Informarea si consilierea profesionala reprezinta orice informatie sau sprijin profesional oferit unei persoane cu privire la cariera.

Aceasta masura activa de combatere a somajului are ca scop cresterea sanselor de ocupare a unui loc de munca corespunzator aspiratiilor profesionale, pregatirii profesionale si ofertei de locuri de munca existente pe piata muncii.

Informarea si consilierea profesionala, ca masura activa pe piata muncii, este alcatuita din doua tipuri importante de servicii:

Informarea profesionala:

– presupune furnizarea de informatii legate de evolutia pietei muncii, analiza ocupationala, posibilitati de instruire, modalitati de folosire a testelor de autoevaluare.

Activitatea de informare consta in:

 • furnizarea de informatii privind evolutia pietei muncii, standarde ocupationale, cerintele locurilor de munca vacante.

Consilierea profesionala:

 • forma confidentiala de a oferi sprijin profesional persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, in respect fata de client;
 • presupune o forma speciala de comunicare, o relatie stabila intre doua persoane, consilier si consiliat;
 • este bazata pe principiul dezvoltarii personale si presupune implicarea activa si asumarea responsabilitatii luarii unei decizii de catre persoana consiliata.

Activitatea de consiliere privind cariera se bazeaza pe oferirea unui pachet de servicii persoanelor consiliate, care consta in:

 • stabilirea, impreuna cu persoanele consiliate, a pasilor ce trebuie parcursi pentru a deveni o persoana ocupata (folosind testele profesionale specializate se stabileste profilul psihologic, se determina interesele profesionale, sunt identificate punctele tari ca elemente de baza in stabilirea traseului profesional);
 • intocmirea bilantului profesional al persoanei consiliate;
 • intocmirea planului individual de actiune pe baza rezultatelor discutiilor individuale si a testarilor efectuate;
 • organizarea de aplicatii practice pentru insusirea tehnicilor de cautare a unui loc de munca: intocmirea unui CV, a scrisorii de intentie, de multumire, prezentarea la interviu.

Rezutatele urmarite, per individ, ca efect al aplicarii acestei masuri active pe piata muncii sunt:

 • cresterea stimei fata de sine;
 • optimizarea comportamentului si actiunilor individului in scopul (re)integrarii profesionale;
 • constientizarea necesitatii unei pregatiri profesionale continue, nu doar pentru pastrarea locului de munca, ci mai ales in scopul unei ascensiuni profesionale;

- determinarea clientilor de a deveni mai activi pe piata fortei de munca(tehnici de cautare a unui loc de munca).

 

Medierea muncii

Intre metodele si tehnicile specifice serviciilor de ocupare, menite sa vina in sprijinul angajatorilor si persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, practica si experienta din tarile cu o piata a muncii dezvoltata, dar si din tara noastra, atat cat a fost posibil in perioada de tranzitie, a consemnat, deseori cu bune rezultate, medierea muncii.

Medierea muncii este definita – in mediul profesional – ca activitate prin care se realizeaza punerea in legatura a cererii cu oferta de locuri de munca.

Mai nou, in acceptiunea Legii Nr.76/2002, privind sistemul asigurarilor de somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, medierea muncii este definita ca activitatea prin care se realizeaza punerea in legatura a angajatorilor cu persoanele in cautarea unui loc de munca, in vederea stabilirii de raporturi de munca sau de serviciu.

Serviciile de mediere constau in:

 • informatii privind locurile de munca vacante si conditiile de ocupare a acestora prin: publicarea, afisarea, organizarea de burse ale locurilor de munca;
 • medierea electronica avand ca scop punerea automata in corespondenta a cererilor si ofertelor de locuri de munca prin intermediul tehnicii de calcul;
 • preselectia candidatilor corespunzator cerintelor locurilor de munca oferite si in concordanta cu pregatirea, aptitudinile, experienta si interesele acestora.

Medierea muncii exprima o activitate complexa care-si propune sa realizeze, pe piata muncii, concordanta ofertei cu cererea de forta de munca pornind de la cunoasterea nevoilor cantitative si calitative de forta de munca ale agentilor economici, a caracteristicilor potentialului somerilor, a ansamblului relatiilor si posibilitatilor de actiune din administratie si economie.

Avand un pronuntat caracter interdisciplinar, medierea muncii presupune, in egala masura din partea celor care o exercita, capacitatea de informare, de discernere a realitatii tehnice si economice, de intocmire a bilantului profesional si de a cunoaste si sprijini pe cei aflati in cautarea unui proiect personal respectandu-le libertatea fundamentala – aceea de a alege.

         

  Persoana de contact :
   Iuliana Frunza (Consilier Orientare Profesionala)
   AJOFM Ilfov, Compartimentul Consiliere Profesionala
   Str. Ruginoasa Nr 4, Sector 4, Bucuresti
   Telefon: (021)332.37.08